روندهای ارتباطات دوربرد در سال جاری خلاصهای از روندهای اصلی بازار و قانونگذاری را در بخش ICT ارایه میکند. به رغم کاهش رونق اقتصاد جهانی، در مجموع، بخش ICT به رشد خود ادامه داده است و این رشد تا حد زیادی ناشی از تداوم ظهور بازارهای جدید بود.
وایمکس نیوز - عاملان اصلی این رشد عبارت بودند از بخشهای موبایل و خدمات دادههای موبایل، که اپلیکیشنها و محتوای موبایل دیجیتال را نیز شامل میشود. با آنکه بازارهای رشدیافته موبایل در شرف رسیدن به حد اشباعاند، اشتراک خدمات بیسیم همچنان در کشورهای در حال توسعه به رشد خود ادامه میدهد. به علاوه، گردانندگان و ارایهکنندگان خدمات در بازارهای رشدیافته در حال تطبیق دادن الگوهای حرفهای خود هستند تا بتوانند به نیازهای روزافزون خدمات داده موبایل پاسخ گویند.
احتمالا نسل دیجیتال از تلفنهای هوشمند خود و ابزارهای جدید موبایل (مانند کنسولهای بازی و تبلتها برای اتصال به اینترنت، شبکه های اجتماعی، و محتویات ویدئویی تولید شده توسط کاربران آنلاین) بیشتر استفاده میکنند و از این رو فشار بیشتری بر گردانندگان خدمات موبایل وارد میسازند تا آنها خدمات سرعت بالا را در هر زمان و در هر مکانی ارایه کنند.
در کل، بازارهای ICT دنیا روزبهروز رقابتیتر میشوند و خدمات درگاهی بینالمللی، خدمات لوپ بیسیم محلی، و بازار 3G را در بر میگیرند. اما خدمات مبتنی بر خطوط تلفنی ثابت همچنان از لحاظ رقابتی از سایر بخشهای ICT عقب باقی ماندهاند.
با این حال، درصد کشورهایی که بازار خطوط ثابت خود را برای رقابت باز گذاشتهاند افزایش یافته است، اگرچه تعداد خطوط ثابت به ازای هر صد نفر از ساکنان در 10 سال گذشته نسبتا ثابت باقی مانده است؛ این موضوع در تضاد با رشد چشمگیر تعداد مشترکان تلفن همراه به ازای هر 100 نفر ساکن و نیز رشد خدمات پهنباند موبایل در 10 سال گذشته است.
در حالی که میزان متوسط نفوذ خدمات پهنباند موبایل در کشورهای در حال توسعه 5.4 مشترک به ازای هر 100 ساکن است، این میزان 10 برابر رقم مربوط به کشورهای توسعه یافته است که 51.1 مشترک به ازای هر 100 نفر است.
راهاندازی شبکههای پهنباند موبایل 3G سرعت بالا مانند سیستمهای وایمکس و اخیراً HSPA+ و LTE یقینا به گسترش بیشتر خدمات پهنباند موبایل در سطح جهان کمک خواهند کرد.
اقدامات قانونگذاری که در کشورهای منتخب صورت گرفته است، مانند صدور مجوز خدمات 3G نیز به افزایش رشد نفوذ پهنباند موبایل کمک خواهد کرد. این اقدامات قانونگذاری در سطح صنعت با حرکت به سوی توسعه نسل بعدی سیستمهای 4G (IMT Advanced)تکمیل شده است.
کشورهای در حال توسعه همچنان در زمینه پهنباند(سیمی) ثابت عقبتر از دیگر کشورهایند. در این کشورها تعداد محدود تلفنهای ثابت امکان ارایه خدمات پهنباند را از طریق xDSL محدود میکند.
اگرچه میزان اشتراک رو به فزونی است، برای مثال میزان نفوذ کمتر از یک درصد در افریقا، نشاندهنده مشکلاتی است که در کنار افزایش دسترسی به اینترنت سریع و دارای ظرفیت بالا در منطقه مذکور وجود دارد.
تمایز شدید بین کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته در میزان نفوذ پهنباند و نرخ دسترسی به اینترنت نشاندهنده نیاز به تضمین این نکته است که کشورهای در حال توسعه از جامعه اطلاعاتی دیجیتالی حذف نشدهاند.
بر اساس استطاعت استفاده از ICT، مردم کشورهای توسعهیافته همچنان، در مقایسه با مردم کشورهای در حال توسعه، میزان کمتری از درآمد خود را (1.5 درصد) صرف خدمات ICT میکنند. (17.5 درصد). بیشترین تفاوت در قیمتهای نسبی در بازار پهنباند دیده میشود که در آن مقایسه منطقهای قیمتها برای خدمات پهنباند ثابت نشاندهنده تمایز شدیدی است که به ویژه مابین افریقا و سایر مناطق وجود دارد.
یکی از روندهای قابلتوجه به چگونگی تاثیر ICT بر روش ارتباط مردم با هم مرتبط است. مشخصه زندگی در "دهکده جهانی" دسترسی به اینترنت در همه جا و در همه زمانهاست. به علاوه، اپلیکیشنهای موبایل، شامل خدمات مبتنی بر وب، بهطور چشمگیری به ایجاد تغییر در روش تجربه آنلاین کاربران کمک کرده است. به علاوه، کاربردهای تجاری آنها، از جمله اپلیکیشنهای موبایل (برای مثال، بانکداری موبایل)، میتواند بر توان جمعیتهای روستایی و فقیرتر در کشورهای در حال توسعه در مشارکت در اقتصاد تاثیری چشمگیر بگذارد.
منبع: روابط عمومی و اموربین الملل سازمان فناوری اطلاعات ایران